elektrische driewieler voor volwassenen

Zo kies je de beste elektrische driewieler voor volwassenen

Ben jij op zoek naar een elektrische driewieler voor volwassenen?
 
Driewielers hebben veel voordelen. In veel gevallen zorgen ze ervoor dat iemand die moeilijk met een gewone fiets kan rijden, toch nog in staat blijft om zichzelf te verplaatsen wanneer die daar zin in heeft.
 
De zoektocht naar een kwalitatieve en handige elektrische driewieler kan zenuwslopend zijn, want waar moet je op letten en hoe vind je een model dat goed past bij jouw wensen en behoeften?
 
Dit zijn de dingen waar je op moet letten bij je aankoop. Zo kies je de perfecte elektrische driewieler voor volwassenen.
 
Wat moet je jezelf nu juist voor ogen halen wanneer men spreekt over een elektrische driewieler?
 
En bestaan er goede driewielers met elektrische aandrijving voor volwassenen?
 
Een elektrische driewieler is, zoals de naam al doet uitschijnen, een fiets die met drie wielen is uitgerust in plaats van met 2 wielen.
 
Het derde wiel bevindt zich in de meeste gevallen aan de achterste as van de fiets. Deze fietsen zijn ook uitgerust met trapondersteuning en bieden, behalve extra stabiliteit, ook meer gemak tijdens het fietsen.
 
Als alternatief is het ook altijd mogelijk om 2 extra zijwielen te monteren op een standaard elektrische fiets, wat voor velen alvast een solide oplossing is.

2 wielen vooraan of 2 wielen achteraan?

Afhankelijk van je specifieke noden kan je kiezen voor een elektrische driewieler waar het extra wiel vooraan of achteraan zit.
 
In de meeste gevallen bevindt de dubbele as zich op het achterwiel. Wanneer het dubbele wiel zich op de vooras bevindt, gaat het vaker over een bakfiets die de voordelen van een driewieler mist.
 
Een elektrische fiets waarbij de dubbele wielen op de achteras zitten, geeft je meer stabiliteit en balans.

Een elektrische driewieler of een elektrische bakfiets?

Elektrische bakfietsen hebben, in veel gevallen, ook 3 wielen. Dit type fiets geeft je helaas niet de steun en stabiliteit die je bij een elektrische driewieler wel krijgt.
 
Een driewieler met de dubbele wielen achteraan, biedt een betere zitpositie. Je kunt bovendien ook gewoon stoppen zonder dat de fiets omvalt.
 
Een bakfiets is dan weer interessanter wanneer je liever meer cargo transporteert.

Zo kies je de beste elektrische driewieler voor volwassenen

Wanneer je op zoek gaat naar de beste elektrische driewieler voor volwassenen, moet je eerst en vooral rekening houden met de exacte toestand van de bestuurder.
 
Hou rekening met de reden waarom je voor een driewieler kiest.

Dubbele wielas vooraan of achteraan

Elektrische fietsen die de dubbele wielas vooraan hebben, worden ook bakfietsen genoemd.
 
Hoewel deze fietsen je ook wel extra stabiliteit geven, kiezen de meeste mensen met een beperking toch liever voor een driewieler met dubbelen wielen achteraan.

Actieradius

Op gebied van de actieradius is het vooral belangrijk dat de fiets ver genoeg kan rijden op één acculading.
 
De meeste elektrische fietsen hebben een actieradius tussen 75 en 150 kilometer, wat voor de meeste mensen meer dan voldoende is.
 
Wil je met jouw driewieler graag effectief kilometers vreten? Kies dan zeker een model met een grote actieradius.

Zitpositie

De meeste driewielers hebben een zadel net zoals een gewone elektrische fiets.
 
Sommige modellen zijn uitgerust met een rugsteun die voor extra comfort zorgt. Een rugsteun zorgt ervoor dat je beter en langer kan fietsen.

Voordelen van een elektrische driewieler

Een driewieler met elektrische aandrijving biedt vooral veel voordelen voor mensen met een lichamelijke beperking of oudere fietsers.

Meer stabiliteit

Het feit dat je met een driewieler van een betere wegligging en stabiliteit geniet, is ongetwijfeld het belangrijkste voordeel. Het is dan ook de meest voorkomende reden om voor dit type elektrische fiets te kiezen.
 
Je kunt met deze fiets niet omvallen. Je kunt zelf lekker blijven zitten terwijl je stilstaat. Ook bochten zijn veel makkelijker om te nemen, zonder dat je het risico loopt om te vallen.

Stoppen zonder om te vallen

Springt het licht net op rood?
 
Dat betekent voor veel oudere fietsers of fietsers met een fysieke beperking dat er meteen gereageerd moet worden. Je zoekt je evenwicht terwijl je uit het zadel wipt en steun zoekt bij de grond.
 
Ongevallen en omvallen is één van de vaakst voorkomende ongelukken bij oudere fietsers. Dat kan met een elektrische driewieler voor volwassenen niet gebeuren.

Ideaal voor mensen met een beperking

Mensen die een mentale of fysieke beperking hebben, kunnen met een driewieler zichzelf makkelijk verplaatsen. Het is veiliger en makkelijker om toch mobiel te blijven wanneer je een vervoermiddel hebt waar je voldoende steun en stabiliteit mee hebt.
 
Niet alleen mensen met een beperking kunnen gebruik maken van de voordelen van een driewieler met trapondersteuning. Ook senioren die bang zijn om te vallen, hebben veel baat bij het gebruik van dit type fiets.

Extra laadruimte

Een kleine extra die je bij het gebruik van een driewieler krijgt: de laadbak!
 
Deze laadruimte is in de meeste gevallen niet zo groot als die van een bakfiets, maar toch voldoende om kleine boodschappen of enkele spullen mee te vervoeren.
 
Soms is er ook een fietsmandje vooraan.
 

Zijn er ook nadelen?

Ja.
 
Driewielers hebben veel voordelen, maar uiteraard zijn er ook nadelen.

Grote draaicirkel

Even snel je fiets omgooien en rechtsomkeer maken, zit er niet in met een elektrische driewieler.
 
De draaicirkel is zelfs behoorlijk groot wanneer je dubbele wielas aan de achterkant zit.

De prijs

Elektrische driewielers zijn behoorlijk prijzig.
 
De goedkopere kwalitatieve modellen beginnen bij een 2000€, terwijl de specialere modellen al snel meer dan 5000€ kosten.
 
Uiteraard betekent de hoge kostprijs wel een duidelijke verbetering in de levenskwaliteit voor personen die minder mobiel zijn.
 
Je ziet mensen die niet meer durven fietsen vaak helemaal opleven wanneer ze dan eindelijk weer onder de mensen kunnen komen of zelfstandig boodschappen kunnen doen.

Kleiner aanbod

Er bestaan wel enkele driewielers met aandrijving, maar het aanbod is eerder beperkt.
 
Dat betekent gelukkig niet dat je moet inboeten op kwaliteit, want de beschikbare driewielers doen heel goed waar ze voor gemaakt zijn.
 
Je hebt gewoon ietsje minder keuze en diversiteit.

Meer bewegingsvrijheid met een elektrische driewieler voor volwassenen

Een fysieke beperking of handicap zorgt er vaak voor dat mensen in een sociaal isolement terecht komen. Ze zitten maar te wachten tot er iemand op bezoek komt omdat ze zelf niet met de auto of een gewone fiets de deur uit kunnen.
 
Een elektrische driewieler biedt hier de perfecte oplossing om minder mobiele mensen weer mobiel te maken. Het is dan ook één van de grootste geschenken die je als minder mobiel persoon kan krijgen.
 
Hopelijk vind je aan de hand van onze tips de ideale driewieler met elektrische aandrijving om het leven weer in eigen handen te nemen.

Meer...