Je elektrische fiets opladen: alles wat je moet weten

Je elektrische fiets opladen: alles wat je moet weten

Ben je van plan om een elektrische fiets te kopen of heb je er al eentje gekocht? Dan ben je vast geïnteresseerd in een heleboel informatie over hoe je jouw elektrische fiets juist moet opladen.

In dit artikel geven je wat meer essentiële informatie over: je elektrische fiets opladen. We beantwoorden enkele veel gestelde vragen. Aan het einde van dit artikel weet je perfect hoe je jouw elektrische fiets moet opladen, wanneer je die moet opladen, hoe lang het duurt voordat je fiets is opgeladen en wat de kostprijs daarvan is.

Om de batterij van je elektrische fiets op te laden, bestaan er 2 methoden. Afhankelijk van het type fiets dat je hebt gekocht, verschilt het proces lichtjes.

Elektrische fiets met uitneembare accu opladen

De meeste oudere fietsen, maar ook een heleboel nieuwere modellen, zijn uitgerust met een batterij die je kunt uitnemen. Deze fietsen worden dan ook geleverd met een specifiek laadstation.

Bij dit type fietsen moet je de batterij dus uit de fiets nemen en die in het laadstation steken om de accu te laden.

De batterij zit in de meeste gevallen vast met een soort kliksysteem dat beveiligd is met een sleutel. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat iemand er met je batterij vandoor gaat terwijl je geparkeerd staat.

Sommige modellen laten ook toe dat je de batterij verbindt met het stopcontact zonder dat je de batterij moet uitnemen.

 • Verbind het laadstation met een stopcontact
 • Verwijder de accu uit de elektrische fiets
 • Plaats de accu in het laadstation
 • Op het laadstation kan je de status van je batterij zien aan de hand van gekleurde lichtjes

Elektrische fiets met vaste accu opladen

Veel moderne elektrische fietsen met een strak design, beschikken over een batterij die in het frame verwerkt zit. Deze batterijen kun je niet zomaar verwijderen. In dit geval moet je jouw fiets naar een stroomvoorziening brengen.

Dit type elektrische fietsen wordt geleverd met de juiste verbindingskabel voor stroomvoorziening.

 • Breng je fiets in de nabijheid van een stroomvoorziening
 • Plug de kabel in het stopcontact
 • Plug de kabel in de fiets
 • Je fietscomputer toont de status van de batterij

Wanneer moet je jouw elektrische fiets opladen?

Kort samengevat: je kan je elektrische fiets opladen vanaf het moment dat die niet meer helemaal vol is. Je kunt de batterij ook best opladen wanneer je deze lange tijd niet gebruikt hebt.

Experts raden aan om je batterij op te laden wanneer die tussen de 40% en 70% is. De batterij helemaal leeg laten lopen, wordt zeker niet aangeraden.

Het helemaal leeg laten lopen van een fiets batterij wordt ook wel ‘diepontlading’ genoemd. Die diepontlading is één van de meest voorkomende redenen waarom je batterij snel stuk gaat.

De fietscomputer die op je elektrische fiets aanwezig is, geeft aan hoeveel power er nog in je batterij aanwezig is.

Hoe lang moet de batterij van een elektrische fiets opladen?

De meeste accu’s doen er zo 3 tot 5 uren over om volledig op te laden.

Ook hier is de laadtijd afhankelijk van het type accu en het type lader. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het exacte laadniveau van de batterij op het moment dat je begint met opladen.

Is je batterij maar half leeg? Dan duurt het laden beduidend korter.

Waar kun je je elektrische fiets opladen?

De meeste eigenaars van een elektrische fiets kiezen ervoor om hun batterij thuis op te laden. Zeker wanneer je gebruik maakt van een specifiek laadstation, is het belangrijk dat je jouw batterij niet met een ander laadstation oplaadt.

Het laadstation bevindt zich meestal thuis, in de garage of in de berging.

Je kunt de batterij van je elektrische fiets ook opladen bij speciale oplaadpunten op kantoren of in de stad. Dit is vooral handig wanneer je jouw fiets ook kunt laden zonder dat je de batterij moet verwijderen. Het gaat hier dan over fietsen die je rechtstreeks aan een stroomvoorziening kunt aansluiten. Let wel dat je steeds het juiste snoer gebruikt om jouw batterij op te laden.

Via deze kaart kun je openbare oplaadpunten vinden in Vlaanderen.

Hoeveel kost het om een elektrische fiets op te laden?

Het opladen van je elektrische fiets kost sowieso minder dan de benzine die je wagen of zelfs je scooter verbruikt. Bekijk even ons rekensommetje om in te schatten hoeveel het je zal kosten om de batterij van je elektrische fiets op te laden.

Elektriciteit kost bij de gemiddelde leverancier zo’n 0,23€ per kWh.

Een herlaadbeurt van een gemiddelde accu bedraagt zo’n 0,25 Wh, wat een kwart is van het bovenstaande bedrag.

Je batterij 1 keer helemaal opladen, kost je dus minder dan 6 cent.

Let op: het kan ook zijn dat je een batterij hebt met een groter vermogen, maar het verschil is nooit zodanig groot dat een laadbeurt je meer dan 10 cent kost.

E-bike opladen - veelgestelde vragen en tips

Wat is de actieradius van een accu?

De actieradius is een interessante specificatie bij de aankoop van een elektrische fiets. Sommige elektrische fietsen kunnen helemaal niet ver rijden met 1 acculading, terwijl andere fietsen meer dan 100 km kunnen afleggen op 1 lading.

Let dus zeker op de actieradius van een elektrische fiets voordat je overgaat tot een aankoop.

Hoe vaak kan je de batterij van een elektrische fiets opladen?

Ook dit is variabel.

De levenscyclus van een herlaadbare batterij is afhankelijk van de type batterij en de kwaliteit van de batterij.

Het aantal keren dat je de batterij kan opladen, varieert van 500 tot 1500 keren.

Tips voor het opladen van de batterij van je fiets

Naast de meest voorkomende vragen die mensen stellen over het opladen van de batterij, willen we je ook nog enkele tips meegeven voor een optimaal gebruik van je fietsbatterij.

Kijk naar het batterij type voordat je een e-bike koopt

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een Lithium-ion batterij. De keuze voor dit type batterij is dan ook een goede keuze.

Lithium-ion batterijen hebben namelijk veel voordelen:

 • trage ontlading bij stilstand
 • lange levensduur
 • weinig onderhoud nodig

De meeste Lithium-Ion batterijen zijn bovendien beveiligd tegen overladen. Zo kun je dus zonder zorgen je batterij de hele nacht in de lader laten zitten zonder dat je batterij stuk gaat.

Laat de batterij afkoelen voordat je die oplaadt

Om de levensduur van je fietsbatterij te verlengen, raden we aan om deze eerst te laten afkoelen.

Kom je net thuis van een lange fietstocht? Dan voelt je batterij vaak goed warm aan. Je wacht dus best een uurtje voordat je de batterij in het laadstation steekt.

Bewaar je batterij op kamertemperatuur

Kamertemperatuur is de beste temperatuur om de levensduur van je accu te verlengen. Natuurlijk zal je de accu ook wel gebruiken tijdens koude of warme dagen, maar probeer de batterij zo vaak mogelijk op kamertemperatuur te bewaren.

 • Zet je laadstation in een verwarmde kamer (waar het niet vriest)
 • Stal je fiets in een verwarmde ruimte (waar het niet vriest)

Laat je batterij altijd helemaal opladen

Indien mogelijk laat je de batterij altijd helemaal opladen. Je verlengt de levensduur van de batterij door dit te doen.

Wanneer de batterij bijna vol is, vertraagt het laadproces. De fietscomputer of het laadstation geeft vaak aan dat de batterij al vol is, maar het kan zeker geen kwaad om de batterij wat langer te laten zitten.

Gebruik enkel de bijgeleverde lader

Je gebruikt om je elektrische fiets op te laden best enkel de bijgeleverde lader. Deze lader is specifiek afgestemd voor jouw accu of elektrische fiets. Het is dan ook erg belangrijk dat je accu enkel opgeladen wordt met de juiste spanning en stroomsterkte.

Lees de gebruiksaanwijzing!

De gebruiksaanwijzing van je elektrische fiets geeft je in principe alle informatie die je nodig hebt om optimaal zorg te dragen voor je fiets en je batterij.

Na de aankoop van een duur attribuut als een elektrische fiets, raden we aan om zeker de gebruiksaanwijzing even door te nemen.

Alleen zo weet je zeker dat je de elektrische fiets op de juiste manier behandelt.

Jouw elektrische fiets opladen

Je elektrische fiets opladen, is in principe helemaal niet moeilijk.

Natuurlijk is het in het begin even wennen aan de nieuwe fiets en de laadmogelijkheid. Binnen de kortste keren ontwikkel je een goede routine voor het opladen van je accu.

Hou zeker rekening met de tips die we hierboven opsommen zodat jouw accu lekker lang meegaat!

Veel plezier met je nieuwe elektrische fiets!

Meer...