Je fiets framemaat berekenen doe je zo!

Je fiets framemaat berekenen doe je zo!

Heb je plannen om een nieuwe fiets te kopen, maar ben je niet zeker over de juiste framehoogte? Dan moet je eerst je fiets framemaat berekenen. Het is niet bijzonder moeilijk! Je leest hier de makkelijkste manier om de correcte framemaat voor je nieuwe fiets te bepalen.

De framemaat van een fiets is de hoogte van het frame van de fiets, gemeten vanaf de as waar de pedalen vastzitten tot aan de plek waar je zadel in het frame past. 

Het verstelbare zadel en de afstand van de pedalen tot de grond tellen dus niet mee. Het gaat hier louter om de framehoogte van het eigenlijke frame. Dat betekent dat je nog wel een beetje speling hebt om later je zadel wat lager of hoger te zetten. 

Waarom is de framemaat van een fiets belangrijk?

Voor je fietscomfort!

De framehoogte van een fiets heeft een belangrijke impact op je fietscomfort. Natuurlijk hebben we ooit allemaal de oude fiets van een broer, zus, neef of nicht doorgekregen! Maar wanneer jij geld gaat investeren in een nieuwe fiets voor jezelf, dan kies je best voor een framemaat die het best in de buurt komt van jouw postuur en lengte.

Framemaat in centimeters

De framemaat voor fietsen zoals ze in België wordt uitgedrukt, is meestal in centimeters beschreven. Je krijgt dan waarden tussen 48 en 66.

Framemaat in inches

Koop je een fiets uit het buitenland? Dan zien de waarden er heel anders uit. Framematen in inches variëren meestal tussen 15 en 23. 

Framemaat van een fiets berekenen

Fiets framemaat berekenen: zo doe je dat!

Om de correcte framemaat voor je nieuwe fiets te bepalen, heb je enkel een lintmeter en een rekenmachine nodig. 

  1. Ga met je rug tegen een muur staan
  2. Zet je voeten zo’n 20 cm uit elkaar
  3. Meet zelf of zet iemand aan het werk…
  4. Meet je binnenbeenlengte: dat is de lengte van je lies tot je voeten (langs de binnenzijde van je been)
  5. Neem je rekenmachine er bij
  6. Vermenigvuldig je binnenbeenlengte met 0,66
  7. Het getal dat je krijgt, is je frame maat

De uitkomst is niet altijd een rond getal. Je rond het dus af naar het dichtstbijzijnde getal. Wil je een fiets die zeker niet te groot is? Dan rond je beter naar beneden af. Wil je eerder een fiets die al wat op de groei voorzien is? Dan moet je zeker naar boven afronden.

De framemaat bepalen aan de hand van je lengte

Heb je geen lintmeter bij de hand of geen zin om je binnenbeenlengte te meten en dan de rekenmachine boven te halen? Je kunt eventueel ook aan de hand van je lengte jouw framemaat berekenen. Deze techniek is minder accuraat, want je framemaat wordt toch best berekend op de lengte van je benen. Sommige mensen hebben nu eenmaal langere benen dan anderen. 

Voor de meest courante fietsen, zoals stadsfietsen en recreatiefietsen kan je deze tabel gebruiken:

Is de framemaat voor ieder type fiets gelijk?

De framemaat die we in dit artikel bespreken, is van toepassing voor de meest courante fietsen voor basisgebruik. Zo is de framemaat van een damesfiets of herenfiets perfect te bepalen met deze berekening. Ook de framemaat voor een mountainbike voor recreatief gebruik wordt op deze manier gemeten. Ga je voor een professionele fiets of kies je voor een fiets met verende zadelpen, dan moet je rekening houden met onderstaande tips.

Framemaat voor fietsen met een verende zadelpen

Fietsen met een verende zadelpen vormen alvast een uitzondering op de berekening. Heb je plannen om een fiets met verende zadelpen te kopen? Dan moet je 4 cm van de uitkomst aftrekken om de juiste framemaat te bekomen.

Framemaat racefiets of koersfiets

Voor professionele racefietsen kan de framemaat lichtjes variëren. Bij een racefiets neem je best enkele extra maten op, zoals de bovenbuislengte, de balhoofdbuis, de reach, etc.  We raden aan om voor je aankoop van een racefiets even dit uitgebreide artikel op Mantel te lezen. 

Waar staat de framemaat op mijn fiets?

De meeste fietsframes vermelden de framemaat ergens op het frame. 

De eerste plek waar je best gaat kijken, is het bracket van je frame. Daarvoor moet je de fiets omdraaien, want het bracket is de onderkant van de trapas. Het stukje van je frame waar de pedalen vastzitten, is de meest voorkomende plek om je framemaat terug te vinden. 

Als je wat meer geluk hebt, moet je de fiets niet omdraaien en staat de framemaat op een kleine sticker vlak boven de trapas.

Framemaat afmeten op een fiets

Kan je de framemaat echt nergens terugvinden? Dan meet je de afstand van de trapas tot de plek waar je zadelpen in het frame gaat. Deze lengte is de maat van je frame. 

Enkele populaire elektrische fietsen

Meer...