Speed pedelec regels in België

Speed pedelec regels in België

Met een speed pedelec bereik je jouw bestemming in een mum van tijd. Een speed pedelec rijdt namelijk een heel stuk sneller dan de gemiddelde elektrische fiets. Waar een gewone elektrische fiets begrensd is op een maximum snelheid van 25 km/u, kun je met een speed pedelec maximum snelheden halen van maar liefst 45 km/u. Dat brengt een heleboel plezier en gemak met zich mee, maar er komt ook een extra wettelijke laag bovenop! Dit zijn de speed pedelec regels zoals ze in de Belgische wetgeving staan.

Een speed pedelec is een elektrische fiets met trapondersteuning die een maximum snelheid van 45 km/u haalt. Omwille van deze maximum snelheid valt de speed pedelec voor een deel onder de wetgeving voor bromfietsers, maar dan ook weer niet helemaal. Een bromfiets is namelijk een voertuig dat autonoom beweegt, terwijl je bij een speed pedelec nog wel zelf moet trappen.

We proberen alvast de speed pedelec regels een beetje te verduidelijken.

Speed pedelec regels samengevat

  • Minimum leeftijd 16 jaar
  • Maximum snelheid 45 km/u
  • Rijbewijs verplicht
  • Helm verplicht
  • Inschrijving DIV verplicht
  • Certificaat van Overeenstemming verplicht
  • Nummerplaat verplicht
  • Je moet de wegcode voor bromfietsen volgen

Minimum leeftijd voor speed pedelec

De minimum leeftijd om een speed pedelec te besturen, is 16 jaar, net zoals bij een bromfiets.

Maximale snelheid voor een speed pedelec

Een gewone elektrische fiets heeft een maximale snelheid van 25 km/u. De trapondersteuning moet dan ook begrensd worden op die maximale snelheid.

Vanaf het moment dat jouw elektrische fiets sneller rijdt dan 25 km/u, val je in een nieuwe categorie voor de Belgische wetgeving.

Speed pedelecs hebben een maximale snelheid van 45 km/u. Daardoor vallen ze onder de regelgeving voor bromfietsen.

Rijbewijs voor speed pedelec

Om een speed pedelec te besturen, moet je over een rijbewijs beschikken. Dat kan je al met een rijbewijs AM, maar natuurlijk is je gewone B rijbewijs ook geldig.

Inschrijvingsbewijs en nummerplaat

Speed pedelecs moeten volgens de Belgische wetgeving verplicht uitgerust zijn met een nummerplaat.

Je moet je voertuig dus inschrijven bij het DIV (Dienst voor inschrijvingen van voertuigen).

Na je inschrijving ontvang je een kleine nummerplaat die je verplicht op je voertuig moet monteren.

Certificaat van overeenstemming

Het Certificaat van Overeenstemming of COC bevestigt dat een voertuig in overeenstemming is met de Europese Richtlijnen en technische vereisten. De fabrikant van het voertuig zorgt voor de benodigde documenten. Zorg dat je ze ontvangt en dat je ze kan voorleggen wanneer een agent er naar vraagt.

Alleen een technisch goedgekeurde speed pedelec beschikt over de juiste documenten!

Moet ik een helm dragen op een speed pedelec

Het dragen van een helm is verplicht voor bestuurders van snelle elektrische fietsen. Die helm moet bovendien ook aan enkele voorwaarden voldoen:

Waar mag ik fietsen met een speed pedelec?

Je plaats op de rijweg hangt af van de lokale wegcode en het type rijbaan waar je je bevindt.

Rijbanen met een maximum snelheid van 50 km/u

Op rijbanen met een maximum snelheid van 50 km/u of in de bebouwde kom mag je met een speed pedelec op de rijbaan rijden, maar je mag er ook voor kiezen om op het fietspad te rijden.

Rijbanen met een maximum snelheid van meer dan 50 km/u

Wanneer de maximum snelheid op de rijbaan hoger is dan 50 km/u, moet je met een speed pedelec verplicht op het fietspad rijden.

Snelheidsbeperkingen voor speed pedelecs

Met je snelle elektrische fiets mag je nooit sneller rijden dan de toegelaten snelheid op die locatie. Rijd je doorheen een zone 30? Dan mag je niet sneller dan 30 km/u.

Veiligheid van andere fietsers

Wanneer je op het fietspad rijdt, kun je ervan uitgaan dat jouw fiets een pak sneller gaat dan de andere weggebruikers. Als bestuurder van een snelle elektrische fiets moet je ten alle tijden rekening houden met andere fietsers en je mag hen niet in gevaar brengen.

Vertraag wanneer je een tragere fietser voorbij steekt en maak het duidelijk dat je wil voorbij steken.

Gemengde voet- en fietspaden

Paden voor gemengd gebruik door voetgangers en fietsers worden aangegeven met een rond blauw bord: D9 en D10.

Op deze paden mag je met een speed pedelec niet rijden.

Personen vervoeren met een speed pedelec

Een speed pedelec mag slechts 1 persoon vervoeren: de bestuurder.

Net als bij bromfietsen in de A klasse, mag je met een speed pedelec geen passagiers vervoeren. Met een gewone elektrische fiets of een B-klasse bromfiets mag dit wel.

Je mag trouwens ook geen personen vervoeren in een daarvoor bestemde aanhangwagen.

Moet ik een speed pedelec verzekering afsluiten?

Een specifieke verzekering voor een speed pedelec is pas verplicht wanneer jouw voertuig ook kan rijden zonder dat jij hoeft te trappen.

De meeste voertuigen hoeven dus niet verplicht over een specifieke verzekering te beschikken.

Er wordt wel aangeraden om te controleren of het gebruik van een speed pedelec onder jouw familiale polis valt. Er zijn namelijk een heleboel verzekeraars die de snelle elektrische fiets uitsluiten uit hun polis. Je familiale polis dekt je wanneer je onbedoeld schade berokkent aan anderen of aan het eigendom van anderen.

Je kunt eventueel je speed pedelec ook verzekeren tegen schade en diefstal.

Kan je speed pedelec ook rijden zonder dat jij hoeft te trappen?

De meeste speed pedelecs werken met trapondersteuning. Dat betekent dat de fiets pas vooruit gaat wanneer je zelf trapt. Maar er bestaan ook elektrische fietsen waarbij je gas kunt geven zonder zelf te trappen.

Als dat het geval is voor jouw snelle elektrische fiets, dan gaat er een heel nieuw luik van de wetgeving open.

In dit geval valt jouw voertuig nog steeds onder de wegcode voor bromfietsen, maar ben je ook verplicht om een verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid te nemen.

Conclusie - Speed pedelec regels in België

Zoals je kan lezen, zijn er wel enkele speed pedelec regels waar je rekening mee moet houden vooraleer je de straat op kan met je gloednieuwe speed pedelec!

Zorg er voor dat je altijd in orde bent met alle verplichte aspecten. En hou ook steeds rekening met andere weggebruikers voordat je hen tegen 40 km/u voorbij zoeft. Vooral oudere weggebruikers en trage fietsers voelen zich erg onveilig wanneer een snelle elektrische fiets hen aan hoge snelheid voorbij flitst!

Lees hier wat Mobilit België te vertellen heeft over de wetgeving.

Meer...